Nieuws:

Het lettertype

Mensen met dyslexie zien letters vaak gespiegeld, omgedraaid of met elkaar verwisseld. Bovendien zijn de meeste lettertypes vanuit esthetisch oogpunt zodanig ontworpen, dat ze een geheel vormen en dus erg op elkaar lijken. Maar juist dit maakt het lezen voor iemand met dyslexie nog moeilijker dan dat het al is.

 

Vanuit dit oogpunt heeft Christian Boer een lettertype ontwikkeld dat voor mensen met dyslexie duidelijker is en met minder moeite gelezen kan worden.

 

De letters van het lettertype Dyslexie zijn zodanig aangepast dat dyslectici minder moeite hebben ze van elkaar te onderscheiden. Dit resulteert in minder leesfouten en  ook minder moeite met het lezen.

 

  • Het zwaartepunt van de letter ligt laag, zodat de letter niet snel ondersteboven gedraaid zal worden.
  • De openingen van de letters zijn groter. Dat verduidelijkt de vorm van de letters en zo lijken ze minder op elkaar. Ook de hoogte van sommige letters is vergroot, wat ook meer ‘lucht’ geeft.
  • Sommige letters zijn iets schuin gezet op basis van de geschreven letter. Ook hierdoor worden de verschillen ten opzichte van elkaar groter.
  • Letters die snel op elkaar lijken zijn iets ten opzichte van elkaar veranderd, bijvoorbeeld met een langere stok of staart.
  • Door de verschillende hoogtes in letters krijgt elke letter een eigen karakter.
  • De ruimte tussen de letters en woorden is groter, zodat ze de ruimte hebben.

 

Over de ontwerper

Het Lettertype Dyslexie is ontworpen door Christian Boer. Hij is grafisch ontwerper en hij heeft zelf dyslexie. In eerste instantie ontwierp hij het voor zichzelf , maar al gauw raakte het lettertype in een vogelvlucht. Sinds het winnen van de Future Smart Award reist de ontwerper de wereld rond. Pixar Studios heeft het gekocht en er verschijnen in Amerika kinderboeken voor op de Oprah Winfreylijst. Inmiddels blijkt uit uitgebreid onderzoek dat mensen met dyslexie bij gebruik van dit lettertype 70% minder leesfouten maken en 40 % meer leesplezier hebben als zij dit lettertype gebruiken. Met een druk op de dyslexieknop op deze site ziet u onmiddellijk hoe het lettertype eruitziet.

 

Voor meer informatie zie ook www.studiostudio.nl