Nieuws:

Column Noordhollands Dagblad 9 oktober

Posted on: oktober 11th, 2012 by Jeroen Beemster

Teriinspiratie, informatie, mijn alsweer laatste column in het NHD..
De laatste punt.

‘Mag ik uw handtekening?’ roept een jongen.
‘Je weet niet eens wie ik ben!’ roep ik terug.
We zijn verdwaald. In Friesland. In Sneek. Namens de stichting Leef je Taalent mag ik de komende Kinderboekenweek Avonturen van Glas uitdelen. Al meer dan tien uur racen Ellen, van de stichting , en ik op de eerste offici
ële dag van de Kinderboekenweek door het noorden van Nederland. Sneek was onze laatste stop, maar de allerlaatste basisschool op onze lijst lijkt onvindbaar.
‘We vragen het hen even’, wijs ik. Onder het vale licht van een schamele tl hangt een groepje jongeren rond.
‘Boeken rondbrengen’, zeg ik na wat hoge wenkbrauwen. Ik vertel mijn verhaal, ons verhaal, en al gauw, na de opmerking over de handtekening, roept een jongen: ‘Ik dans.’
‘Ik voetbal’, roept een ander.
Eén jongen is stil.
‘En jij?’
Hij haalt zijn schouders op.
‘Jij kunt observeren’, zeg ik.
Hij knikt. ‘Ja, daar ben ik goed in.
‘Niet alle talenten hoeven meteen zichtbaar te zijn’, zeg ik.
De jongen knikt opnieuw. ‘Snoepje?’ biedt hij aan. ‘Ik heb keelpastilles.’
De volgende dag bezoeken we een basisschool in Beverwijk. Wie ben ik om mijn verhaal te vertellen, denk ik nog, voordat ik de klas binnenstap. Maar dan ga ik zitten, en doe ik het weer. Ik vertel en vraag naar hun talent. Daarna stappen we een nieuwe wereld binnen…
Alle leerlingen liggen op de vloer en pakken een sleutel. Ze openen hun deur. Vijf minuten later komen de verhalen. En weer wordt mij duidelijk, ieder kind wil schrijven, ieder mens.
Hallo wereld! Wij zijn hier om ons verhaal te vertellen. En om gelezen te worden. Gelukkig ben ik niet de enige die een handtekening hoeft te zetten. Want iedereen schrijft. U ook. Dus laat het maar een mooi verhaal zijn. Niet met komma’s, maar met uitroeptekens. Tot de laatste punt. En wellicht dat ik u ook op een dag lees. Ik wens u een prachtig avontuur.

Comments are closed.